Χρώματα Κιμωλίας TOMMY ART

 

Η υγρή κιμωλία είναι ένα ακρυλικό χρώμα που χρησιμοποιείται στην διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Ονομάζεται έτσι, καθώς δίνει μια βελούδινη και ματ υφή όπως ακριβώς και η κιμωλία, από την οποία έχει πάρει το όνομά του.


Μια βασική του ιδιότητα είναι ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία. Μπορεί να περαστεί σε όλες τις επιφάνειες (ξύλο, μέταλλο, πλαστικό, κεραμικό κλπ), χωρίς να έχουμε προετοιμάσει την επιφάνεια με γυαλόχαρτο και αστάρι. Αντιθέτως λειτουργεί σαν βάση και διατηρεί τις ιδιότητες του ασταριού καθώς προστατεύει από την υγρασία, κλείνοντας τους πόρους της επιφάνειάς μας. Συχνά χρησιμοποιείται για να αναπαλαιώσει έπιπλα, τοίχους, ταβάνια, πατώματα, χωρίς καμία δυσκολία.

Η χρωματική του παλέτα παντρεύει την αισθητική και την μόδα του 18ου αιώνα μέχρι του 20ου . Μπορείτε να την επεκτείνετε κι άλλο αναμειγνύοντας τα χρώματα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να αυξήσετε αυτήν την γκάμα. Τα χρώματα αυτά δεν έχουν οσμές και είναι φιλικά προς το περιβάλλον, έχοντας σαν βάση το νερό.

Η ιδιαιτερότητά τους δεν είναι άλλη από το υπέροχο αποτέλεσμα που δίνουν στα αντικείμενά σας. Το ρομαντικό αλλά και λιτό στυλ μιας άλλης εποχής, θα σας ενθουσιάσει και θα αναζωογονήσει τις αντίκες σας ή έπιπλα που δεν σας άρεσαν. Απλά κομοδίνα ή καρέκλες μέχρι ολόκληρα σύνθετα και βιβλιοθήκες, μπορούν να μετατραπούν εύκολα και πιο γρήγορα από ποτέ, σε νεοκλασικά έπιπλα, σε χρώματα παλ, φωτεινά και με υπέροχο ματ φινίρισμα.

Μπορείτε πάντα, όλα αυτά να τα συνδυάσετε με υφάσματα λινά, αέρινα, με λεπτομέρειες δαντέλας, όλα σε παλ τόνους.

Η διαδικασία είναι απλή. Καθώς δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, περνάτε με ένα πινέλο ή ρολό ένα χρώμα υγρής κιμωλίας της επιλογής σας πάνω στο έπιπλο. Επειδή είναι πολύ καλυπτικό, δε χρειάζεται δεύτερο χέρι. Αφήνετε να στεγνώσει και με το γυαλόχαρτο (ακόμα και με πανάκι) αφαιρείτε από κάποια σημεία (πχ. γωνίες) το χρώμα και δημιουργείτε έτσι ένα αποτέλεσμα «φθαρμένου» από τον χρόνο επίπλου. Στο τέλος μπορείτε να περάσετε ένα ματ βερνίκι για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο χρώματα Chalky based . Το ένα ως βάση και το δεύτερο πάνω από την βάση, έτσι ώστε όταν αφαιρέσετε με το γυαλόχαρτο την πάνω στρώση, να αποκαλυφθεί το χρώμα της βάσης και να σας δώσει μια διχρωμία στο τελικό αποτέλεσμα. Διαφορετικά (χωρίς δηλαδή τη βάση), η διχρωμία θα προκύψει από το ίδιο το χρώμα του αντικειμένου (πχ. ξύλου).Ό, τι και να κάνετε από τα δύο, το εφέ του παλιού, φθαρμένου αλλά σε στυλ “shabbychic” επίπλου, θα το πετύχετε χωρίς δυσκολία.

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ

 

ΠΑΛΑΙΩΣΗ

 

Οταν μιλάε για παλαίωση εννοούμε ένα χρώμα στο οποίο έχει περαστεί κερί ή σκούρα πατίνα, που ύστερα αφαιρείτε μερικώς ώστε να φανεί το χρώμα της βάσης.

Το κερί ενδείκνυται για άγριες επιφάνεις, ενώ η πατίνα για λείες.

 

Εφέ παλαίωσης σε άγριες επιφάνειες

 

1. Περάστε το χρώματα της βάσης και αφήστε το να στεγνώσει για τουλάχιστον μία μέρα.

2. Περάστε προεραιτικά μια λεπτή στρώση διάφανης πάστας κεριού για την προστασία του χρώματος, ώστε να μην σκουρύνει υπερβολίκα κι έπειτα καθαρίστε με ένα πανί.

3. Περάστε με πινέλο σε ολόκληρη την επιφάνεια ή μόνο σε μερικά σημεία σκούρο κερί - ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το αποτέλεσμα - κι ύστερα σκοπίστε με ένα πανί ώστε να αφαιρέσετε το περιττό κερί και να δώσετε την αίσθηση του παλιού.

4. Περιμένε περίπου μια μέρα για το πλήρες στέγνωμα κι έπειτα γυαλίστε με μαλακό πανί ή ψιλό σφουγγάρι - γυαλόχαρτο.

 

Εφε παλαίωσης σε λείες επιφάνειες

 

1. Περάστε το χρώμα της βάσης και αφήστε το να στεγνώσει για τουλάχιστον μία μέρα.

2. Περάστε προαιρετικά μια λεπτή στρώση διάφανης πάστας κεριού με πανί, σε μικρή ποσότητα ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα.

3. Περάστε την πατίνα με πινέλο σε ολόκληρη την επιφάνεια.

4. Αφήστε να στεγνώσδει για 1-2 ώρες.

5. Ξύστε με γυαλόχαρτο ώστε να δημιουργήσετε το εφέ του φθαρμένου.

6. Περιμένετε περίπου μία ημέρα για το πλήρες στέγνωμα κι έπειτα γυαλίστε με μαλακό πανί ή ψιλό σφουγγάρι - γυαλόχαρτο ή περάστε την επιφάνεια με διάφανο βερνίκι ή πάστα κεριού για μεγαλύτερη προστασία.

 

ΝΤΕΚΑΠΕ

 

Οταν μιλάμε για ντεκαπέ, εννοούμε ένα ενιαίο χρώμα στο οποίο έχει περαστεί μια λευκή πάστα κεριού ή μια λευκή πατίνα, που ύστερα αφαιρείται μερικώς ώστε να φανεί το χρώμα της βάσης. Το κερί ενδείκνυται για άγριες επιφάνειες, ενώ η πατίνα για λείες.

 

Εφέ ντεκαπέ σε άγριες επιφάνειες

1. Περάστε το χρώμα της βάσης και αφήστε το να στεγνώσει για μία μέρα.

2. Περάστε με πινέλο τη λευκή πάστα κεριού σε ολόκληρη την επιφάνεια.

3. Αφαιρέστε με πανί το επιπλέον κερί για να αναδείξετε τις ατέλειες και τα νερά του ξύλου.

4. Περιμένετε περίπου μία μέρα για το πλήρες στέγμωμα κι έπειτα γυαλίστε με μαλακό πανί ή ψιλό σφουγγαράκι - γυαλόχαρτο.

 

Εφε ντεκαπέ σε λείες επιφάνειες

1. Περάστε το χρώμα της βάσης και αφήστε το να στεγνώσει για μια μέρα.

2. Περάστε προαιρετικά με πανί μικρή ποσοτήτα διάφανης πάστας κεριού, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε.

3. Περάστε με πινέλο τη λευκή πατίνα σε ολόκληρη την επίφανεια.

4. Αφήστε να στεγνώσει για 1-2 ώρες.

5. Ξύστε με γυαλόχαρτο ώστε να δημιουργήσετε το εφέ του φθαρμένου.

6. Περιμένετε περίπου μία μέρα για το πλήρες στέγνωμα κι έπειτα γυαλίστε με μαλακό πανίκ ή ψιλό σφουγγάρι - γυαλόχαρτο ή περάστε την επιφάνεια με διάφανο βερνίκι ή πάστα κεριού για μεγαλύτερη προστασία.

 

SHABBY

 

Οταν μιλάμε για Shabby, εννοούμε ένα ενιαίο κι εντελώς καλυπτικό χρώμα που έχει περαστεί πάνω από ένα πρώτο χρώμα βάσης. Μετά από το το πέρασμε με κερί, το δεύτερο χρώμα φθείρεται έτσι ώστε να φανεί το χρώμα της βάσης.

Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει:

1. Περάστε το χρώμα της βάσης και αφήστε να στεγνώσει για μία ημέρα.

2. Περάστε τη διάφανη πάστα κεριού με πανί ή πινέλο σε όλη την επιφάνεια ή μόνο στα σημεία εκείνα που θέλετε να φανεί το αποτέλεσμα.

3. Σκουπίστε την επιφάνεια με ένα καθαρό πανί ώστε να αφαιρέσερε την περιττή ποσότητα κεριού.

4. Περάστε το δεύτερο χρώμα, διαλέγοντας μια απόχρωση που να κάνει αντίθεση και αφήστε το να στεγνώσει καλά.

5. Ξύστε ελαφρά με ψιλό γυαλόχαρτο.

6. Προαιρετικά, διακοσμήστε με στένσιλ.

7. Προστατέψτε την επιφάνεια με διάφανη πάστα κεριού ή με διάφανο ματ βερνίκι.

 

tip: Για έντονο αποτέλεσμα διαλέξτε δύο αποχρώσεις με μεγάλη αντίθεση. Αν θέλετε το αποτέλεσμα να είναι "μαλακό" διαλέξτε δύο χρώματα της ίδιας τονικότητας.

 

 

ΠΑΤΙΝΑΡΙΣΜΑ

 

Οταν μιλάμε για πατινάρισμα εννοούμε ένα ενιαίο χρώμα για βάση στο οποίο έχει περαστεί μία ημιδιάφανη πατίνα, η οποία αφαιρείται στη συνέχεια με τέτοιο τρόπο ώστε να φανεί το χρώμα της βάσης. Η πατίνα σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι η διάφανη, η οποία μπορεί να χρωματιστεί με οποιοδήποτε χρώμα κιμωλίας Tommy Art.

 

Προετοιμασία της πατίνας:

Η συνιστώμενη δόση για την προετοιμασία της πατίνας είναι το ελάχιστο πέντ μέρη πατίνας κι ένα μέρος χρώματος και το μέγιστο 10 μέρη πατίνας κι ένα χρώματος. Με την πρώτη αναλογία αποκτάμε μια πατίνα αρκετά καλυπρική, η οποία γίνεται πιο διάφανη όσο αυξάνουμε τη συγκέντρωση της διάφανης πατίνας.

 

Εφαρμόζοντας την πατίνα:

1. Περάστε ένα χρώμα βάσης και αφήστε το να στεγνώσει για μία ημέρα.

2. Περάστε προαιρετικά διάφανη πάστα κεριού με ένα πανί ανάλογα με το πόσο έντονο θέλουμε το αποτέλεσμα.

3. Περάστε με πινέλο την πατίνα που χρωματίσαμε προηγουμένως σε ολόκληρη την επιφάνεια.

4. Αφήστε να στεγνώσει για 1-2 ώρες.

5. Ξύστε με γυαλόχαρτο ώστε να δημιουργήσετε το εφέ του φθαρμένου.

6. Περιμένετε περίπου μία μέρα για το πλήρες στέγνωμα κι έπειτα γυαλίστε με μαλακό πανί ή ψιλό σφουγγάρι - γυαλόχαρτο ή περαστε την επιφάνεια με διάφανο βερνίκι ή πάστα κεριού για μεγαλύτερη προστασία.